Lekkervurigeaffêre

Vlammetjies vreugde en verdriet en so aan, en nee dis nie oor jou nie!

Gesin sêgoed, Humor, Kosserasies, My Afrikaans, Nuttige inligting

Slim of dom

slimdomBovril and Marmite

Lees gister in Sarie oor Bovril en Marmite. Sal Rots met my stry oor wie eerste was – Bovril was. Bovril is in 1870 ontwikkel. In 1902 het dieselfde maatskappy ’n vegetariese opsie, Marmite, bekend gestel. Jou ma het besluit of die huishouding ge-Bovril of ge-Marmite.

Rots vrek oor Bovril, en saam met sy boeties het het hulle kleintyd lelike goete oor Oxo en Marmite te sê gehad. Sal net sê die bestanddele is verdag gemaak. Gebruik jou verbeelding. Dié snobisme is egter vinnig by die deur uit as Skoonma Biebs Marmite tert opgedis het!

Nou onlangs lees ek met smaak vir Rots dat wetenskaplikes meen Marmite  op jou broodjie mag dalk ‘n positiewe impak op brein aktiwiteit hê omdat dit ryk is aan vitamien B12, wat op sy beurt weer die liggaam aanmoedig om ‘”the neurotransmitter that “regulates the delicate balance of activity needed to maintain a healthy brain,” te vervaardig. Lekker slaan die blindesambok vir Rots!

So sedertdien is daar nou Slim en Dom op die inkopielysie in my huis. Slim is natuurlik Marmite en Dom – die Bovril. Ek is die verbruiker van Slim. Sweer dis hoekom my gesin my hulle persoonlike Google maak. Ek moet alles weet én kan antwoord. Dankie Marmite!

Ek het op allerhande interessanthede afgekom toe ek oor Bovril en Marmite opge-Google het, hierdie blog het my aandag getrek:

The origins of Marmite and Bovril

One word goes back to Shakespeare’s day; the other is science-fictional

‘How can Bovril be suitable for vegetarians?’ asked my husband. ‘Bo- comes from bos, Latin for an ox.’ He was staring at a label that said: ‘Beef Bovril. Beef flavoured drink.’ This is a preparation of dried granules, containing yeast extract but no beef, which therefore not only suits vegetarians but also counts as halal. I must say I shared my husband’s confusion, for there is still the tarry-looking substance in jars labelled ‘Beef Bovril: the original beef extract’, which is 43 per cent beef stock and 24 per cent yeast extract.

Bovril is made by Unilever, just like Marmite, which caused 24 hours of yeasty frenzy last week when the price was said to have been affected by looming Brexit. Marmite is simply yeast extract, first made in 1902 from by-products of brewing at Burton upon Trent.

The clue to the word marmite is on its label: a cooking pot, in French marmite. The stuff was marketed to enrich soup or stew. But marmite had been used in English since Shakespeare’s day to mean a metal cooking pot with a hook each side to hang over the fire. It was peculiar to Shropshire and the West Midlands. I don’t know why. The pronunciation was marmit. In the 19th century the word was reintroduced from French, with a Frenchified pronunciation, marmeet. In the first world war the word, pronounced in the French way, was given to a bomb or shell shaped like a pot.

Bovril takes us into the wild science-fiction, eugenic, theosophist world of the bestselling author Bulwer Lytton, who introduced the made-up word vril in his novel The Coming Race in 1871. The narrator half explains vril as being like electricity, mesmerism, or the odic force (found streaming from the fingertips, according to Baron Karl von Reichenbach, 1788-1869). Madame Blavastky got very excited by vril.

One more meaning congealed from the notion of Bovril. Bovrilise meant to boil down language like meat concentrate, as in our text-speak, or the Edwardian newspaper small ad: ‘Wanted, Sit. as Comp. by Eng. lady, 35; good Fr.; good refs.’ But this metaphoric use of bovrilise was soon forgotten, as no doubt, too, the Marmite war of 2016 soon will be.

3 thoughts on “Slim of dom

  1. Nou toe nou, daar leer ek alweer iets. Ek het grootgeword met OXO en Marmite; het eers later kennis gemaak met Bovril, maar nou staan ek saam met Rots – net omdat Marmite nie so lekker smeer nie. Ek druk sommer my vinger in die Bovrilpotjie (niemand anders in die huis eet dit nie) en lek my vinger af. Heerlik!

    Like

    1. Ek begin alleen voel, maar as ek eerlik moet wees, is Bovril lekker sme(e)riger as Marmite. Ek hou my Dom en Slim buite die yskas, en het agtergekom, kleiner potjies Slim wat nie te lank staan nie, smeer billik.

      Liked by 1 person

Lewer kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diary of an Adventurous Retiree

Making the most of the South African Lifestyle

Safari Sunset

A pensioner's blog

kammakastig

... en sê nou daar's 'n ... kat?...

Rina Bester - Vrou op genade

Sy skryf onder andere oor haar stryd met fibromialgie en oor die lewe

Your World in Your Hands

it's your creation

LEANNE COLE

Trying to live a creative life

Eric Garrett

Chef Of Du Cuisine Over The Restaurant

Enchantress Lands

Magic all around

Jouw blauwdruk

Een gebruiksaanwijzing voor jezelf

Geloof droom skryf

Om te glo te droom en oor alles na aan my hart te skryf

Lekkervurigeaffêre

Vlammetjies vreugde en verdriet en so aan, en nee dis nie oor jou nie!

Jani's World | Jani se Wêreld

An autistic perspective

Enelda

Sonder 'n masker

Engelroeper

Psalm 91:11 "Want Hy sal sy engele opdrag gee om jou te beskerm orals waar jy gaan. Hulle sal jou dra sodat jy nie eers jou voete teen 'n klip sal stamp nie. Selfs as jy leeus of slange teëkom, sal jy hulle doodtrap."

Theolla Langenhoven

Ons_mense_se stories

Pure Glory

The heavens are telling the glory of God; and the firmament proclaims His handiwork. Psalms 19:1

Beneath The Bones

seeking inspiration

Kom ek probeer

My stories

Chef Louis Nel

This is my cool site

The Agapegeek Blog

ADVANCED BIBLE STUDY! Using the Bible to Understand the Bible!

Coffee in the Rain

God has a plan for your life

LollaseGoete (Lolla's Thingz)

Welcome to my world - experiences of a middle-aged Wanderer

Daisy op die stoep

Daisy deel haar gedagtes oor die lewe en al sy kwessies

Wet and Dusty Roads

Camino Stories & Other Journeys

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

View through my window

A unique perspective on Spirituality, Philosophy and Love.

Will Will Travel

Musings about my travels...

YAHWEH-NISSI

"The Lord Our Banner" (Exodus 17:15)

KarisMatiek

Growth is essential. Kom ons gesels.

Poem Girl Sam

Poems,photos and written pieces.

Trish Goosen

Miracles, Testimonies & Salvation Stories / Wonderwerke, Getuienisse & Verlossingsverhale

The Wee Writing Lassie

The Musings of a Writer / Freelance Editor in Training

Spekboom

'n Heerlike slaai

Copperpaper's Blog

Words...they have the power to improve minds...lives...communities...the world

CA Live

The Pulse of Cape Town Art

Blommekind se Gedagtes

Life is good when you Smile often, Dream Big, Laugh a lot, and realize how blessed you are for what you have!

drama_and_diaries

Unleashing the beauty of creativity

Tief 'Speech'

Ek blog oor enigiets wat ek op die hart het. Even in English

Artworks of Johnson Tsang

A blog about sculptures by Johnson Tsang

Daily Bible Bytes for you

Daily meditation on the Holy Bible text.

Nikao

Conquer Through Love/ Oorwin Deur Liefde

The Prayer Journal Workshop

Experience the art of journaling and prayer.

Marida Steurer

Leef en Laat Leef

Met my hoed in my hand

“Love recognizes no barriers. It jumps hurdles, leaps fences, penetrates walls to arrive at its destination full of hope.” — Maya Angelou

Something Over Tea

Scribbles from my notebook

Something to Ponder About

Musings on Life - Creative Writing - Environment

%d bloggers like this: