6 Julie – die les

Vanoggend spring hierdie pos van verlede jaar op die Vuisboek uit.

6 Julie 2016

Die geskel in die nuus oor ander se foute en misstappe laat my rondkrap in bêregoed om te ontvlug. Ek kry dié waarheid wat my skoonma 31 jaar gelede met my gedeel het. En ek besef ek het immer harde geloofsoefening nodig. Geloof is nie gimlidmaatskap nie! Jy moet elke dag opdaag, want daar is altyd iets wat uit die oefening sal baat, meestal my siel.Image may contain: text

Kon dit net sowel vandag weer pos, dink ek by myself, niks het verander nie, maar tog het alles verander.

6 Julie 2017

Vandag is ook die dag wat my selfmoordma se verjaardag sou wees. My Sussie pos vir haar ‘n verjaardagkaartjie. Ek wil vandag hier vir haar skrywe:

Liewe Anna Malat,

Anna en werner

Dankie dat jy my die wêreld ingebring het. Dankie dat ek baie geleer het, in die kort tyd saam met jou en Pa en Swartjie. Dit was kort en kragtig, jou ouerskap en lewe.

Jy is vir ewig jonk en mooi saam met Marilyn Monroe, James Dean en Pa.  Hierdie foto is my gunsteling, dis net al verdof.

Swartjie en ek is al jare ouer as julle. Die tyd se aanstap wys om ons oë en monde, maar nie te erg nie – julle genetiese geskenke is nie te sleg nie – “We wear it well….”

Ek is  lankal nie meer hatig kwaad vir jou nie, het so ruk gelede besef jou pad was joune, en my pad is myne.

Elke mens het maar lewenswerk om te doen en om te leer sodat ons oopgebreek en as volgroeide selwe voor God te kan staan, elkeen alleen.

So ek kan vandag op die dag wat ons jou meer as ander dae voor oë hou, se ek is lief vir jou, ek mis jou teenwoordigheid op die pad voor my. Ek mis die wete dat  my ma vir my bid, ek mis dat jy nie jou kleinkinders, en veral my meisiekind kon sien nie. Dat jy kon beleef hoe dit voel om ‘n stukkie van jou die toekoms in te sien stap.

So ja, mis mis ek vir jou – my ma.

En soos die Onse Vader wat ek elke dag oor moet leer bid, vra ek vergifnis vir my kwaad en seer, en ek vergewe jou. Die grootste besef is dat my seer te make het met hoe ek gekies het om jou dood te hanteer, nie regtig met jou as mens nie. Sjoe.

Die Serdep help vir die gevolge van my keuses.

Sê groete vir Pa en Ouma Stomp en Oupa Faan, Oom Ben en Hennie.

Heelgelapte liefde

Rina

NS. Op jou verjaardag luister saam….

6 Comments on “6 Julie – die les

 1. Wat kan ek nou vir jou sê. Selfmoord los ons met ń ‘ander’ gevoel, een wat nie regtig verwoord kan word nie. Jy het nou weereens vrygespreek, dis goed so. Ek wonder of jou mamma nie sou sê sy is jammer nie. Jammer dat sy julle net ‘gelos’ het. Ek sou graag in die gap wou staan en dit vir julle sê. Want as ń mamma-mens wil ek graag vir jou iets gee. Op hierdie dag.

  Liked by 1 person

  • Dankie vir jou dierbare en diepe meelewing. Jy hoef nie jammer te sê nie – as haar pad se laaste kronkel nie so was nie, het ons nie hier gesels nie. Ek hou aan die besef vir heling vas en dank God dat woorde ryg my aan soortmense bekendstel, woord vir woord. Dankie travel460!

   Liked by 1 person

 2. “Die grootste besef is dat my seer te make het met hoe ek gekies het om jou dood te hanteer, nie regtig met jou as mens nie.” Dis iets wat ek ook ter harte moet neem. Dankie dat jy gedeel het.

  Liked by 2 people

 3. So mooi die besef dat elkeen van ons se pad ons eie is, en dat ons juis baiekeer oor ons eie pad diegene om ons vergewe vir dit wat vir ons dalk nie reg en eg gelyk het in ‘n ander se pad nie. Jou ma was beeldskoon mooi, en ek love die feit dat jy haar as forever young ervaar. Xx

  Like

 4. Ek het nou so lekker na die liedjie geluister. Ek het ‘n vriendin wie se ma ook self besluit het dis klaar. En dit bly vir haar ‘n rou wond. Ek wens sy kon met iemand soos jy gesels. Maar ek dink nie sy is reg om te luister nie.

  Liked by 1 person

Lewer kommentaar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

My Gorrel

Vaste woorde vir los gedagtes.

Forgotten Magic: Lifestyle blog

Muffins, Coffee and this Blog

Dis Ekke

My vreugdes en frustrasies

toortsie.com

Skyn, liggie, skyn!

Life according to C

To become remarkable, hold yourself accountable

Holladriehoe

Hier gesels ek oor alles wat my bly maak: my taal, die natuur, kuns, die lewe.

Top40Weekly.com

The Weekly Top 40 1955-2017

No Facilities

Random thoughts, life lessons, hopes and dreams

Leeskring met een lid

Waar ons boeke saam met die seelug inasem

The Bee Writes...

oder auch "Die Bea schreibt" *** expect nothing... not even the unexpected *** erwartet nichts... noch nicht mal das unerwartete

Gedigte wat jou laat dink.

Sien die groot prentjie.

I♥2CR8

a.k.a. Toekloshe

Kluisenaarsklaviere

Denke oor die wêreld, sy plekke en sy mense. 'n Afrikaanse blog.

Kameel se gebabbel

Waar die hart van vol is, loop die mond van oor

Kruger Theron

Stories met Siel

Daily Manna

By Heart of Worship

Justice's Blog

The fear of the LORD is the beginning of wisdom...The contents of blog ranges from Christian knowledge to my own 'nerdy' posts.

The Depth of Now

Exploring Istanbul Through Storytelling & Photography

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Wag 'n Bietjie

Welcome! Come linger a while..

The Sanity Rules

Uncommon common sense

Tannie Frannie

My terapie vir oudword

Ouch!! My back hurts!!

Life according to one of life’s truly gifted naturally born wafflers… an open diary of a Saffer in a different land... life in the greater Dublin & Leinster area. (Since 2011) My quests fuel my dreams… my dreams fuel my quests!!

Liewe Persoon

Ons het almal iemand nodig om na ons te luister

Bondels Gedagtes

Lesse geleer, en stories uit my lewensreis

penpunt

Waar die hart van vol is …

Country Living in Southern Africa

Sharing my life in Mozambique and all things country in Southern Africa

Dream Desire Achieve

The dreams you desire can be achieved, for with God nothing is impossible.

KAITLIN B. CURTICE

Kaitlin B. Curtice

de Wets Wild

Disappearing into South Africa's wild places... Again!

heart prints

live the story you want to tell

filosopete

blessedbeyondrecognition 🇿🇦

WoordNoot

Waar ek my woorde en note kombineer om my storie te vertel

Die Bordkryt

Studentekoerant

Positief

Wat jy in jou gedagtes toelaat, dit word jou lewe

Ekmyselff

dit is wat dit is, ek is ook wat ek is

'n Skrywer se blok

Kortverhale, gedigte en die lewe.

Thulana

Almal om my is gek...

Vinke en Verse

Spraak-, taal- en gehoorterapeut. Kamma-digter. Lewenslange student. Reisiger. Liefhebber van woorde, musiek en Afrika. Deur Genade gered en deur Liefde vrygespreek.

Tapestry of Thought

Cilnette Pienaar weaves and unravels

%d bloggers like this: