Ek laaik 2

laaik

En daar is die week alweer op sy oor. Ek is nie lus om die vreeslike jeremiade van SARS en hulle IT hoof, of die moord op die oorsese joernalis of die EFF se glashuis te bepraat nie. Ek het op ‘n paar stukkies nuus afgekom wat my hart lekker warm laat brand het.

Eerste op my lekkervurige hart is die aksie van die skoolhoof van Iketsetseng Secondary School in die Vrystaat. Meneer Sedi, diep bewus van die armoede wat baie leerders in die gesig staar het matriekafskeid in oordaad summier verbied en ‘n uniform matriekafskeid gereël. ‘n Markiestent is keurig versier, goeie kos is voorgesit. Die matrieks moes in skooluniform opdaag. Die meisiekinders kon hare en gesiggies opdollie. Wat ‘n puik idee. ‘n Ouer het haar dank uitgespreek, want gelde wat nie onnodig op die een geleentheid uitgegee is nie, kon weggesit word vir verdere studies.

Ek moet bely, hierdie vreeslike fanfare met matriekafskeid wat ek oral sien, steek my dwars in die krop. Die rok en pak moet ten duurste, die kar ook, en dan die foto-sessies. Dis wratig so erg soos ‘n troue hoor ek van menige slagoffer-ouer. Asof dit dié oomblik in ons kinders sal bly. Jinne, nee man. Wat te erg is, is te erg. Plaas dat uniform matriekdanse oral die neiging word, ou skoolklere kan aangepaas word, of wat van tweeling met ‘n minderbevoorregte skool en so iets besonders met ons laaste skooldae doen.

matric_dance.width-800

Nommer twee op my lys is die Ndlovu Youth Choir, van ‘n klein gemeenskap Moutse in Limpopo en nou wêreldreisigers, wat ‘n Ed Sheeran treffer hulle eie maak. My tone krul van lekkerte. Ek hoop die pers radiostasie kry reg om hulle aan die kunstenaar voor te stel of om hulle saam met hom op die verhoog te kry as hy aanstaande jaar deur die land toer. Luister hoe vrolik net soos ons land se mense kan.

Dan haal ek my hoed af vir Shaun Boshoff wat gesien het hoe Andile Beju en sy dogter Nosiph in hulle motor deur vloed water meegesleur word, en terwyl ander hulle siek selfoon videos neem pleks van betrokke raak, die water aangedurf het en hulle na veiligheid gebring het. Jy moes op die Sondagkoerant se voorblad gewees het, maar nepotisme en korrupsie het jou getroef. Jy verteenwoordig my Suid-Afrika. Ek bid die ander Andile wat so haat spu, het hierdie raak gelees en sy rasse retoriek spoel weg met vloedwaters.

smartselect_20181018-064420_mysubs+7953685245300801034..jpg

Dan maak Schalk Bezuidenhout sy buiging as ‘n singende Kanarie. Ek kan nie wag om die fliek te sien nie. Ek het destyds dit so ironies gevind dat die weermag van toet se koor na kanaries genoem is.

kanarie

Kanaries is in vroeë mynbou gebruik om veiligheid in skagte te toets. Vooruitgestuur in hulle hokkies. As daar te veel koolsuurgas was, sou die arme goedjies vrek en mense dan weet om nie in die spesifieke omgewing te werk nie. Die Kanaries van die weermag se sing het nie ons betyds by die sinnelose waarheid van ons land en die watte in ons ore en wol oor die oë, kon waarsku nie… ek dwaal af.

Ek laaik dat mense Schalk met sy lawwe haredos en maniertjies sommer etiketteer, en die pot met die man mis sit. Ek laaik hoe sy ouers hom vlerke gegee het om sy eie weg te baan. Ek hoop die fliek bring vir jou die erkenning as kunstenaar van formaat, jong man!

So, daar. Ek hoop die ou relasie oor laaiks laat jou ook beter voel oor al die ondinge om ons. Geseënde Sondag. Doen iets wat jou siel en tone van lekkerte laat krul.

19 Comments on “Ek laaik 2

  1. Ek deel jou aksent omtrent die matriekafskeid. Toe ek dit op die nuus sien het ek sommer lekker gesmaail, want daardie hoof het dieselfde wysheid as Salomo.

    Liked by 2 people

  2. Daardie klomp matrieks lyk vreeslik dikbek in hulle skoolklere 😀 Daardie foto het my eintlik laat lag

    Like

Lewer kommentaar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

My Gorrel

Vaste woorde vir los gedagtes.

Forgotten Magic: Lifestyle blog

Muffins, Coffee and this Blog

Dis Ekke

My vreugdes en frustrasies

toortsie.com

Skyn, liggie, skyn!

Life according to C

To become remarkable, hold yourself accountable

Holladriehoe

Hier gesels ek oor alles wat my bly maak: my taal, die natuur, kuns, die lewe.

Top40Weekly.com

The Weekly Top 40 1955-2017

No Facilities

Random thoughts, life lessons, hopes and dreams

Leeskring met een lid

Waar ons boeke saam met die seelug inasem

The Bee Writes...

oder auch "Die Bea schreibt" *** expect nothing... not even the unexpected *** erwartet nichts... noch nicht mal das unerwartete

Gedigte wat jou laat dink.

Sien die groot prentjie.

I♥2CR8

a.k.a. Toekloshe

Kluisenaarsklaviere

Denke oor die wêreld, sy plekke en sy mense. 'n Afrikaanse blog.

Kameel se gebabbel

Waar die hart van vol is, loop die mond van oor

Kruger Theron

Stories met Siel

Daily Manna

By Heart of Worship

Justice's Blog

The fear of the LORD is the beginning of wisdom...The contents of blog ranges from Christian knowledge to my own 'nerdy' posts.

The Depth of Now

Exploring Istanbul Through Storytelling & Photography

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Wag 'n Bietjie

Welcome! Come linger a while..

The Sanity Rules

Uncommon common sense

Tannie Frannie

My terapie vir oudword

Ouch!! My back hurts!!

Life according to one of life’s truly gifted naturally born wafflers… an open diary of a Saffer in a different land... life in the greater Dublin & Leinster area. (Since 2011) My quests fuel my dreams… my dreams fuel my quests!!

Liewe Persoon

Ons het almal iemand nodig om na ons te luister

Bondels Gedagtes

Lesse geleer, en stories uit my lewensreis

penpunt

Waar die hart van vol is …

Country Living in Southern Africa

Sharing my life in Mozambique and all things country in Southern Africa

Dream Desire Achieve

The dreams you desire can be achieved, for with God nothing is impossible.

KAITLIN B. CURTICE

Kaitlin B. Curtice

de Wets Wild

Disappearing into South Africa's wild places... Again!

heart prints

live the story you want to tell

filosopete

blessedbeyondrecognition 🇿🇦

WoordNoot

Waar ek my woorde en note kombineer om my storie te vertel

Die Bordkryt

Studentekoerant

Positief

Wat jy in jou gedagtes toelaat, dit word jou lewe

Ekmyselff

dit is wat dit is, ek is ook wat ek is

'n Skrywer se blok

Kortverhale, gedigte en die lewe.

Thulana

Almal om my is gek...

Vinke en Verse

Spraak-, taal- en gehoorterapeut. Kamma-digter. Lewenslange student. Reisiger. Liefhebber van woorde, musiek en Afrika. Deur Genade gered en deur Liefde vrygespreek.

Tapestry of Thought

Cilnette Pienaar weaves and unravels

%d bloggers like this: