Kgopela virus

kgopela

VERB

kgopela

Klomp goete rus chronies in gal op die krop van my maag.

Die Guptas se Oakbay kry ‘n BTW betaling, en my besigheid, en blykbaar duisende ander ook, se terugbetalings is reeds maande in een of ander proses vas. As ek mooi daaroor nadink, dink ek so: as 80 kleinsake in my stad alleen ook elk vir R200 000 se BTW terugbetaling wag, is dit ‘n moewiese klomp geld in Jan Taks se koffers – of agbare Minister Gigaba se finansies departement. Is dit hoe ons Zuptaville befonds, met ons mense se bloedgeld?

Die wurggreep verslap nie, ons volgende BTW eis (niks skelm nie – ons verkoop produkte aan boere wie nie BTW betaal nie, so ons mag BTW op aankope eis), is reeds ingedien – die som geld wat ons wettig toekom, groei sonder rente. Gelukkig, ek hoop inderdaad, is P net na O vir Oakbay, miskien is ons volgende in die ry….

Die ander ding wat my gal wil laat braak is al die ondinge om ons. Taxi-bestuurders wat maak soos hulle wil. Soos ‘n verantwoordelike inwoner van ons stat (nie spelfout nie), het ek persoonlik die verkeershoof geskakel – hy het my  heuning om die mond gesmeer. Ek het goed gevoel na die gesprek, en smiddae in die verkeer by my mees-gehate robot, hoopvol uitgekyk vir die verkeersmanne wat die verdomde taxis wat uit twee linkerbane regs afdraai, sou kortvat en beboet. Daar waar net een regs-draai baan is. Flippen liegbek. Daar het niks gebeur nie. Skaam jou, Meneer Verkeershoof.

Ek is ook pas verby ek-wil-nie-meer-hoor van plaasaanvalle, moorde, ontvoerings, verkragtings en onheil. Ek-druk-my-ore-nou-toe en gaan hard probeer om nie meer ontsteld te raak nie. Dis of die duiwel los is.  Hannah en dusende ander se onskuldige lewens verwoes. Mag die hel die ondiere haal.

Geen lewe of  eiendom word gerespekteer nie! Is dit wat armoede doen? Nee, dit is wat kgopela (gee in Sepedi) en leuens doen. “Ek het die reg om te kry, want ek is soveel ontneem” is die naam van die siekte waaraan ons politici ly. Ook die siekte wat soos ‘n virus versprei, onder diegene wat deur politiese besluite in armoede en woede gehou word.

Ek is moeg en vies vir leuens om politieke agendas te pas. Die leun dat alle witmense grondeienaars is – lees ons besit almal ‘n plaas. Dis die vieslikste urban legend. Die regering besit meer grond as alle grondeienaars saam, en is nie bereid om dit te erken nie. Verkoop politiese gelaaide leuns om gewone swart en wit Suid-Afrikaners mekaar met agterdog te laat bejeën.

Intussen weet niemand of wil niemand weet dat ‘n klein besigheid met 7 personeellede  eintlik aan 100 ander se honger mae en behoeftes voldoen. Minimumloon word oorskry, klere word gegee, middagetes word oorsien, busgeld en oortyd is ekstras. Die besigheid moet BTW betaal, moet LBS betaal, moet ongevalleversekering betaal, moet WVF betaal, moet persoonlike belasting betaal. Geen krediet vir opheffing en bo-gemiddelde versorging nie!

Jou lot is Kgopela en betaal, betaal.

Ag pffft, ja, nes jy daar dink, “niks nuuts gegriffel, lekkervurig”! Maar dankie – dis nou uit en my bloeddruk bietjie laer.

Ek gaan maar op my knieë in my armoedige geloof en moedeloosheid, kgopela vir ons almal in hierdie deurmekaar, seer land. En ek sal ek nie ophou om ‘n verskil in my onmiddelike omgewing te maak nie, al raak ek lam.

kgopela2

 

 

 

 

 

 

2 Comments on “Kgopela virus

Lewer kommentaar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

My Gorrel

Vaste woorde vir los gedagtes.

Forgotten Magic: Lifestyle blog

Muffins, Coffee and this Blog

Dis Ekke

My vreugdes en frustrasies

toortsie.com

Skyn, liggie, skyn!

Life according to C

To become remarkable, hold yourself accountable

Holladriehoe

Hier gesels ek oor alles wat my bly maak: my taal, die natuur, kuns, die lewe.

Top40Weekly.com

The Weekly Top 40 1955-2017

No Facilities

Random thoughts, life lessons, hopes and dreams

Leeskring met een lid

Waar ons boeke saam met die seelug inasem

The Bee Writes...

oder auch "Die Bea schreibt" *** expect nothing... not even the unexpected *** erwartet nichts... noch nicht mal das unerwartete

Gedigte wat jou laat dink.

Sien die groot prentjie.

I♥2CR8

a.k.a. Toekloshe

Kluisenaarsklaviere

Denke oor die wêreld, sy plekke en sy mense. 'n Afrikaanse blog.

Kameel se gebabbel

Waar die hart van vol is, loop die mond van oor

Kruger Theron

Stories met Siel

Daily Manna

By Heart of Worship

Justice's Blog

The fear of the LORD is the beginning of wisdom...The contents of blog ranges from Christian knowledge to my own 'nerdy' posts.

The Depth of Now

Exploring Istanbul Through Storytelling & Photography

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Wag 'n Bietjie

Welcome! Come linger a while..

The Sanity Rules

Uncommon common sense

Tannie Frannie

My terapie vir oudword

Ouch!! My back hurts!!

Life according to one of life’s truly gifted naturally born wafflers… an open diary of a Saffer in a different land... life in the greater Dublin & Leinster area. (Since 2011) My quests fuel my dreams… my dreams fuel my quests!!

Liewe Persoon

Ons het almal iemand nodig om na ons te luister

Bondels Gedagtes

Lesse geleer, en stories uit my lewensreis

penpunt

Waar die hart van vol is …

Country Living in Southern Africa

Sharing my life in Mozambique and all things country in Southern Africa

Dream Desire Achieve

The dreams you desire can be achieved, for with God nothing is impossible.

KAITLIN B. CURTICE

Kaitlin B. Curtice

de Wets Wild

Disappearing into South Africa's wild places... Again!

heart prints

live the story you want to tell

filosopete

blessedbeyondrecognition 🇿🇦

WoordNoot

Waar ek my woorde en note kombineer om my storie te vertel

Die Bordkryt

Studentekoerant

Positief

Wat jy in jou gedagtes toelaat, dit word jou lewe

Ekmyselff

dit is wat dit is, ek is ook wat ek is

'n Skrywer se blok

Kortverhale, gedigte en die lewe.

Thulana

Almal om my is gek...

Vinke en Verse

Spraak-, taal- en gehoorterapeut. Kamma-digter. Lewenslange student. Reisiger. Liefhebber van woorde, musiek en Afrika. Deur Genade gered en deur Liefde vrygespreek.

Tapestry of Thought

Cilnette Pienaar weaves and unravels

%d bloggers like this: