Nou ja toe. Hier is ons weer met iets lekker, uniek om ons mooiste, liefste taal te bevorder. Dankie Hester dat jy ons uit ons covid geperkte skryf hiatus kom haal het met #Woordwarrel. Met formaliteite afgehandel, plons ek dan summier in die woordstroom met nuutskeppings as my reddingsboei.

Vandag(16 Oktober ) sestig jaar gelede het woordmaestro, Fanus Rautenbach, sy eerste Flinkveria program uitgesaai. Ek het nou nie as driejarige die uitsending gehoor nie, maar later jare was Fanus en Oupa en ekke smorens vroeg saam wyl die ketel op die Aga stoof ritteldans. Oe, hoe Fanus Afrikaans gebesig het was vir my te wonderlik. My gesin praat nou nog van sinus as sinies! Fanus se skuld.

Wat ek by Fanus geleer het is dat mens jou eie Afrikaans mag en kan praat en skrywe. Dis jou vingerafdruk en unieke bydrae om ons taal lewend, geliefd en veerkragtig hou. Daar is soveel maniere waarop mense se omtes en leefwêreld in taal tot uiting kom. Ryke teelaarde vir nuutskeppings.

Terwyl ek so woordstroom op dobber, onthou ek ‘n nog wonderlike woordmeester. Ek het ‘n artikel gebêre wat in 2018 geskrywe is. Hierin word nimlike Coenie de Villiers as ‘n meester woordsjef beskrywe. Die artikelskrywer, Gerhard van Huyssteen vertel so: “En sy bydrae tot Afrikaans se woordeskat? Ek loop bou ʼn klein korpussie van die lirieke van maar slegs 67 van sy liedjies, in totaal amper-amper 12 000 woorde. Hierin kry ek 57 woorde wat nie elders in ʼn groot korpus van 50 miljoen woorde voorkom nie; dus byna een nuwe woord per liedjie! Laat Coenie se nuutskeppings dié naweek lêplek in jou mond loop vind: moerbeibloed, soldatehemel en pomelomaan; opslagsomer, Winterkaap en randjiesveld; kaneelverkoper, fluweelsnoet en blommejas 

Almiskie is Coenie ons eie Willem Wikkelspies!

Ek het met groot opgewondenheid Viva se Varsgebek (Is dit nou nie ‘n beter naam vir nuutskepping nie!) gevolg. Ai die kostelike en raakvat nuutskeppings het vir my groot plesier verskaf. Ons klomp blogmaats het ywerig nuutskeppings ingespan danksy ons rasieleier Hester! As jy lus het lees hier hoe lekker ek en die maats gespeel het:

En toe kom 2020. Covid-19 keer ons leefwêrelde om en ‘n rits nuutskeppings oorval ons saam met die virusvrese. Klomp mense word coviddose, doen stormkopies, toiletpapier word moetgoed en ons dra smoelkappies. Dis vandag 18 maande of as jy wil 81 weke of eerder 567 dae, van kamtige ‘nuwe normaal’ Vandeesweek se nuutskepping is ‘ploeterpakkie’

Ek wag opgewonde op die dag dat ‘covidiote’ die Corona nuutskepping lys haal. Covidiote sal mense insluit wat ongegronde stellings maak, wat fopnuus versprei, wat stoepid besluite neem omdat hulle die kat aan die stert beet het. Ek is seker die leksikograwe en mense soos Viva se Byl, Sophia Kapp, kan die woord beter as ek omskrywe. Hy rol lekker oor die tong. Die krediet hoort aan die ontstelde arts wat die anti-vaksers in Kaapstad aangevat het.

You've forgotten about them' - Groote Schuur Hospital CEO, board back staff  after anti-vaxxer protest | News24

(Foto: Netwerk 24 – Augustus 2021)

Die Covid-19 woordeboek is pure nuutskepping plesier. Dit het hierdie blog van my inspireer: Pandemieprosa ala Lekkervurig.

Kom spring saam in, laat daai woorde wat soos confetti in jou gedagtes warrel, rigting via die qwertysleutels van jou slimfoon of tablet of rekenaar die wye wêreld in. Afrikaans ter wille, daar is lemme vir haar uit. Dit kan nie toegelaat word nie!

Hierdie bloguitdaging word gesamentlik aangebied deur https://hesterleynel.co.za en https://lekkervurigeaffere.blog/.

Hoe dit werk:

Die aanbieders sal om die beurt elke Donderdag voor twaalfuur ‘n inspirasievonk in die vorm van ʼn spreuk, spreekwoord, gesegde, vreemde woord, of nuutskepping op haar blog plaas om die uitdaging af te skop.

Deelnemers word genooi om die vonk te gebruik en net eenvoudig te laat waai – gaan net daar waar die woordmuse en jou gedagtestrome jou lei in ’n malse maalkolk, in stroomversnellings, in stil waters of in ruisende valle, vlak of diep.

Daar is geen beperkinge op die tipe skryfsel wat jy wil pleeg nie. Skryf min woorde of baie, ‘n haikoe of enkelreël, opstel, gedig, resep of wat ook al die inspirasievonk losgeskop het in jou skrywersbrein.

Oopbek en loshande is die enigste reël.

  • Publiseer jou bydrae voor of op die Sondag wat volg op die datum van die uitnodiging.
  • Plaas die skakel van jou bydrae in die kommentaarblokkie (“comments section”) onderaan die blog waarin die inspirasievonk verskaf word om te verseker dat daar ‘n terugskakeling (“pingback”) na jou inskrywing sal wees wat deur ander lesers gevolg kan word.
  • Jy mag dit makliker vind om die twee aanbieders se blogs te volg om te verseker dat jy nie die inspirasievonk vir die week misloop nie.
  • Plaas gerus ‘n kopie van ons Woordwarrel-logo bo-aan of binne-in jou blog, sodat ander skrywers weet dat jou bydrae deel vorm van hierdie uitdaging.
  • Gebruik die hutsmerke #Woordwarrel #Afrikaans

Laai waai en geniet dit.

Die plasing Woordwarrel: Donderdag inspirasievonk 14 Okt 2021 het eerste verskyn in die blog Dis Ekke. Gaan skakel jou #Woordwarrel in die kommentare.

______________________________________________________________________________________________________