This Zapiro cartoon tells of the great heart and the forgiving heart united forever. Today, on this 67 minutes for Mandela day,South Africa, already in so much pain, is poorer.

However, we can benefit from the exemplary lives of these two legends. Larger than life humanity, forgiveness, patience, wisdom. Nelson Mandela, our Madiba, and Johnny Clegg, our White Zulu, embodied this. Not to mention great leadership and artistry, respectively.

For me both men embodied the spirit of Ubuntu. Looking others and troubles in the eye, never flinching, living with dignity until the very last moment. Rest in peace, rest in peace and thank you for your lives and example.

Today is Madiba day. 67 minutes of your time making a difference is all it takes to participate. If you cannot physically participate in anything today, why don’t you donate R67 in lieu of flowers in remembrance of both these great souls. Johnny Clegg is being laid to rest in a private service today, and his family have requested donations in lieu of flowers. You can too: Friends of Johnny Clegg

_________________________________________________________________________

In die Zapiro spotprent verenig die groot hart en die vergewende hart vir ewig. Ons hier in seer Suid-Afrika is baie armer, maar ons kan soveel baat deur die twee legendes se voorbeeld. Ruim menswees, vergifnis, geduld, wysheid. Dit het Nelson Mandela, ons Madiba en Johnny Clegg, ons Wit Zoeloe vir my vergestalt. Om nie van staatsmanskap en kunstenaarskap onderskeidelik, te praat nie.

Ubuntu mense was albei die manne vir my. Mens en moeilikheid in die oë gekyk en menswaardig geleef en opgetree tot die laaste oomblik. Rus in vrede, rus in vrede en dankie vir julle lewens en voorbeeld.

NS. Dis Madibadag vandag. 67 minute word van jou gevra om ‘n verskil te maak. As jy nie fisies iets kan doen nie,skenk R67 om twee groot siele te gedenk. Johnny Clegg word vandag in ‘n private seremonie ter ruste gelê. Sy gesin het versoek dat geen blomme gestuur moet word nie,maar geld geskenk word. Skenkings kan hier gedoen word: Friends of Johnny Clegg

It is music and dancing that makes me at peace with the world and myself” – Nelson Mandela