Ek mag en gaan en sal

En so breek die laaste dag van die #NaNoWriMo 2018 uitdaging aan. Ek is so dankbaar dat ek vasgetrap het en uit my eie pad gee pad het en die uitdaging enduit gesien het. Ek het myself leer skrywe – elke dag iets. Woord vir woord. Hoe verbaas was ek nie toe ek ‘n week voor die dertig dae perk, 50 000 woorde neergepen (of ingesleutel) het nie.

Hoe heerlik dat ek saam met twee blogmaats kon skrywe. Mekaar bemoedig. My ander blogmaats rasielei en my gesin spot met hulle bly-by -die-huis-en-pleeg-skryf – ma. Hulle sê hulle hou van hierdie vrou wat lag en lekker kos maak.

Ek het vir #NaNoWriMo 2018  ingeskrywe as ‘n “plantser” – dis iemand met geen boek plan, tema of  idee nie. Ek het die geleentheid gebruik om rêrig na my eie lewe te kyk. Goed uit te haal, af te stof, die onnodige goed weg te smyt en die bêregoed weer mooi in die hart se onthouboks terug te pak.

Soos Tante Jongste so mooi sê: Vuurmaakhoutjies vir oudag  se onthouvuurtjies veilig gebêre,en al die muf twak weggewerp.

Geleer om myself lief te hê en myself te vergewe.Die seer onthou is kleine bliksempies wat soos kanker kan aanteel en so oorneem dat jy nie weet herwaarts of derwaarts nie.

Ek kon met my voormense gesels so met die skrywe saam. My ouers, my ouma en oupa. Ek kon spookmense  (die wat gesterf het en die wat ook nog lewe) wegstuur, laat los. Julle is nie meer deel van my hier en nou nie. Julle is lankal weg, derhalwe weet julle nie meer wie ek is nie, en ek ook nie wie julle is nie. So baai! Arriewarrie!

Alles het sy bepaalde tyd.

Die maand is in die geselskap van onthou en, dank Vader, my dierbare brakke en die stuitige suikerbekkies by my skryfkamer se venster spandeer. Dan moet ek ook vir Stella van Bubble Witch Saga bedank vir haar meereis deur 600 vlakke van die sinnelose spel! Dit het gehelp om af te skakel. Dit moet ek ruiterlik erken.

Party dae was makliker as ander. Van die onthou  is nie meer so seer en pynlik nie. Meer mooi en lekker bly oor om aan te kou. Die sleg goed raak dowwer soos tyd verloop.

Gister was ek egter erg onthuts dat ek twintig jaar gelede al antwoorde op vrae neergepen het, maar so moerig en kwaad en seer-vasklouend was, dat ek nie nie antwoorde in my eie handskrif nogal raakgesien het nie. Daar is notaboeke wat vanaand se braaivuur gaan aansteek. ‘n Vurige ritueel is nodig. 

Ek besef regtig, alles het sy bepaalde tyd. Elke tree,elke ervaring elke tragedie, elke vreugde oomblik is noodsaaklik op die pad wat vir ons ieder bestem is. Hierdie skoene moet jy dra, hierdie pad sal jy loop.

Alleen wanneer jy eendag tot die besef kom dat jy in vertroue mag terug leun in genade en vergifnis en God se hand styf vashou, dis wanneer gister nie meer saak maak nie. More ook nie. Dis net hier en nou, waar die witbroodjie Milo op die stoel langs my lê en slaap, die swembad pomp raas en die suikerbekkies fladder om te wys hulle bottels suiker is leeg. Dis wat tel. Die oomblik. Goddelike genade.

Wie my 115 bladsye ook al gaan lees, of as niemand dit ooit gaan lees nie, maak nie saak nie. Die liasseer kabinette binne my is uitgestof, afgestof. Die oorvol goed weggesmyt en skielik ontdek ek oral juwele wat nog nooit bedink of onthou is nie.

En Janie-skrywe word netnou regtig-egtig uitgehaal en Module 6 gaan by die horings gepak word. Want sien, ek het ‘n stem en het hom gevind. 

Ouma Stomp se stem klink in my ore:

“Laat los en laat die Heer.”

Oor en uit, want EK IS se ek mag.   

Ek het die  woorde hieronder al in 2016 geskrywe, en so sluit ek op 30 November 2018 my  self reis af.

EK IS SE KIND

EK IS stuur Sy Seun om ons met EK IS te versoen.

Daarom  kan ‘as jy’ maar vlieg.

Nou is ek EK IS  s’n.

Ek is EK IS se kind.

EK IS beloof ek is tot alles in staat omdat Hy my krag gee

EK IS vergewe my en ek is vry, onverdiend, genadiglik.

EK IS het my geskape lank voor tyd en het my onvoorwaardelik lief.

Luister en hoor!

EK IS sê nooit ‘as jy’ nie.

Wanneer jy  ‘as jy’ hoor, hardloop vêr weg.

‘As jy’ is slu, hy hardloop dikwels saam.

Vlieg om en sê: ‘As jy’, gaan weg, wyk.

Ek is EK IS se kind en gered deur Sy geliefde Seun.

Daarom steur ek my nie aan ‘as jy’ se voorwaardelike lewe of opsies nie.

Ek hoef nie, want ek is uniek, enig en onvoorwaardelik

geliefd net soos ek is

deur die Ewige,

die Alomteenwoordige,

die enigste God,

EK IS.

Amen

 ©Erna Maré 2016

30 Comments on “Ek mag en gaan en sal

  1. Jy is ‘n uitstekende skrywer! Wanneer jy so vertel van alles wat jy afgestof het, voel dit of my lewe maar saai was in vergelyking met joune. Miskien het ek maar net alles vergeet of diep weggebêre.😉

    Like

  2. Baie geluk . Dit wil gedoen wees! Maar ou bieke met gedagtes wegggooi? Nee! Al voel jy anders, het jy grootgeword, is dit goe om dit te bere en te lees as jy eendag oud is. Of jy kan dit in n storie gebruik…

    Like

Lewer kommentaar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dis Ekke

My vreugdes en frustrasies

toortsie.com

Skyn, liggie, skyn!

Life according to C

To become remarkable, hold yourself accountable

Holladriehoe

Hier gesels ek oor alles wat my bly maak: my taal, die natuur, kuns, die lewe.

Top40Weekly.com

The Weekly Top 40 1955-2017

No Facilities

Random thoughts, life lessons, hopes and dreams

Leeskring met een lid

Waar ons boeke saam met die seelug inasem

The Bee Writes...

oder auch "Die Bea schreibt" *** expect nothing... not even the unexpected *** erwartet nichts... noch nicht mal das unerwartete

Gedigte wat jou laat dink.

Sien die groot prentjie.

Tokeloshe

I♥2CR8

Kluisenaarsklaviere

Denke oor die wêreld, sy plekke en sy mense

Kameel se gebabbel

Waar die hart van vol is, loop die mond van oor

Kruger Theron

Stories met Siel

Daily Manna

By Heart of Worship

Justice's Blog

The fear of the LORD is the beginning of wisdom...The contents of blog ranges from Christian knowledge to my own 'nerdy' posts.

The Depth of Now

Exploring Istanbul Through Storytelling & Photography

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Wag 'n Bietjie

Welcome! Come linger a while..

The Sanity Rules

Uncommon common sense

Tannie Frannie

My terapie vir oudword

Ouch!! My back hurts!!

Life according to one of life’s truly gifted naturally born wafflers… an open diary of a Saffer in a different land... life in the greater Dublin & Leinster area. (Since 2011) My quests fuel my dreams… my dreams fuel my quests!!

Liewe Persoon

Ons het almal iemand nodig om na ons te luister

Bondels Gedagtes

Lesse geleer, en stories uit my lewensreis

penpunt

Waar die hart van vol is …

Country Living in Southern Africa

Sharing my life in Mozambique and all things country in Southern Africa

Dream Desire Achieve

The dreams you desire can be achieved, for with God nothing is impossible.

KAITLIN B. CURTICE

Kaitlin B. Curtice

de Wets Wild

Disappearing into South Africa's wild places... Again!

heart prints

live the story you want to tell

filosopete

blessedbeyondrecognition 🇿🇦

WoordNoot

Waar ek my woorde en note kombineer om my storie te vertel

Die Bordkryt

Studentekoerant

Positief

Wat jy in jou gedagtes toelaat, dit word jou lewe

Ekmyselff

dit is wat dit is, ek is ook wat ek is

'n Skrywer se blok

Kortverhale, gedigte en sommer enigiets met die lewe te doen.

Thulana

Almal om my is gek...

Vinke en Verse

Spraak-, taal- en gehoorterapeut. Kamma-digter. Lewenslange student. Reisiger. Liefhebber van woorde, musiek en Afrika. Deur Genade gered en deur Liefde vrygespreek.

Tapestry of Thought

Cilnette Pienaar weaves and unravels

bitterbossie

Die groenspreeu is 'n kunstenaar ...

Born in Providence

finding our way back to love

%d bloggers like this: