Reënboog

25 Desember 2010

‘n Blogger het dit oor pienk t-hemde vanoggend, en ons skerts daaroor. Ek laat weet daar is nie pienk in die reënboog nie, sy laat weet sy sien pienk en basta.  Immer nuuskierig, gaan ek aan die op lees.

Sowaar. Daar is ‘n verskil in ‘n spektrum en ‘n reënboog. “n Spektrum se kleure is minder -sewe, maar daar is rusie oor indigo en cyan. ‘n Reënboog se kleure word beïnvloed deur sonstrale, water, inval hoeke, die land weet wat alles. Daar is deeglik daaroor op Wikepedia verslag gedoen.

‘n Spektrum se kleure is minder -sewe, maar daar is rusie oor indigo en cyan. ‘n Reënboog se kleure word beïnvloed deur sonstrale, water, invalshoeke, die land weet wat alles. Daar is deeglik daaroor op Wikepedia verslag gedoen.

Ek wil ‘n reënboog storie van my eie vertel.

Kersdag 2010, reis ons terug van Naboomspruit waar ons die dag saam met my skoonma deurgebring het. Toe ons by die Eersteling Monument bord regs indraai op pad na ons huisie in die berg, het dit pas op hou reën, en daar so links van ons verskyn die fynste reënboog. Dit reis so al met die kronkelpad saam. Asof dit ‘n boodskap is van iets wat nie weer sal kom nie. Tereg was dit my ou skoonmoeder se laaste Kersfees. Sy sou daardie jaar ‘n klomp laastes beleef. 

Die drama begin in Februarie 2011 toe haar huisdokter gordelroos  mis diagnoseer, en sy deur weke se pyn hel gaan. Die pyn medikasie beskadig haar slukderm en tussen Maart en November ry ek met haar elke ses weke Pretoria toe waar dokters desperaat poog om haar ‘n menswaardige bestaan te verseker. Dit was egter puur verniet, want wat ‘n eenvoudige prosedure sou wees om ‘n stent te verwyder, laat haar sonder slukderm en in intensief. Die trauma te veel vir haar gestel en siel. Sy sterf  net voor Kersfees.

Ons was almal erg geskok, want sy het na die operasie helder vir twee broers en hulle gesinne gesê om nie hulle vakansieplanne opsy te skuif nie, sy het my ‘n lys kers inkopies gegee om te doen, kaartjies vir die kleinkinders geskrywe. Soos haar te doen lys voltooi geraak het, so het sy letterlik begin oorgee, opgee.

Die aand voor haar dood vra sy ek moet Psalm 23 vir haar lees. Ek sit by haar en wil nie loop nie. Sy fluister ek moet gaan rus.

Daardie volgende oggend net voor die son opkom, kry ek die oproep wat niemand wil hê nie. Ma is weg voor ek by die hospitaal kon kom.

Kersfees was vir ons klomp onlekker. Ouma se persent -‘n week in die Kruger Wildtuin wat Rots bespreek en reeds betaal het het vir ons drie, nou net ‘n hartseer plan.

Nuwejaar oggend 2012 word ek vroeg wakker. Oor my geliefde Ysterberg skitter ‘n yslike reënboog, so of ons laat weet word dat ons ma nie meer seer en onwaardig stukkend is nie, dat die lyding verby is vir haar en iets nuut vir haar en ons voorlê.

So, Poerdez, my liewe menz, sien die pienk in jou reënboog, want dit lyk vir my reënboë is relatief tot elke individu se sien en voel. Groot askies as ek jou omgekrap het. 

1 Januarie 2012

10 Comments on “Reënboog

  1. Mag ek iets bieg? Ek ken nog nooit die kleure van die reënboog nie. Ek dink nie ek het dit op skool geleer nie, maar my kinders het, en ek ken nie die kleure wat hulle noem nie. Dis vreemde name. Soos indego. Wat is dit?

    Like

  2. Baie hartseer dat sy so moes weggaan met pyn maar ook bly dat die einde uitkoms gebring het. Die reënboog is beslis n goeie teken. Ysterberg en die reënboog bring nou verlange na die verlede en ook na my male sonder tal se ry Pietersburg toe om my ma te besoek.

    Like

Lewer kommentaar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dis Ekke

My vreugdes en frustrasies

toortsie.com

Skyn, liggie, skyn!

Life according to C

To become remarkable, hold yourself accountable

Holladriehoe

Hier gesels ek oor alles wat my bly maak: my taal, die natuur, kuns, die lewe.

Top40Weekly.com

The Weekly Top 40 1955-2017

No Facilities

Random thoughts, life lessons, hopes and dreams

Leeskring met een lid

Waar ons boeke saam met die seelug inasem

The Bee Writes...

oder auch "Die Bea schreibt" *** expect nothing... not even the unexpected *** erwartet nichts... noch nicht mal das unerwartete

Gedigte wat jou laat dink.

Sien die groot prentjie.

Tokeloshe

I♥2CR8

Kluisenaarsklaviere

Denke oor die wêreld, sy plekke en sy mense

Kameel se gebabbel

Waar die hart van vol is, loop die mond van oor

Kruger Theron

Stories met Siel

Daily Manna

By Heart of Worship

Justice's Blog

The fear of the LORD is the beginning of wisdom...The contents of blog ranges from Christian knowledge to my own 'nerdy' posts.

The Depth of Now

Exploring Istanbul Through Storytelling & Photography

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Wag 'n Bietjie

Welcome! Come linger a while..

The Sanity Rules

Uncommon common sense

Tannie Frannie

My terapie vir oudword

Ouch!! My back hurts!!

Life according to one of life’s truly gifted naturally born wafflers… an open diary of a Saffer in a different land... life in the greater Dublin & Leinster area. (Since 2011) My quests fuel my dreams… my dreams fuel my quests!!

Liewe Persoon

Ons het almal iemand nodig om na ons te luister

Bondels Gedagtes

Lesse geleer, en stories uit my lewensreis

penpunt

Waar die hart van vol is …

Country Living in Southern Africa

Sharing my life in Mozambique and all things country in Southern Africa

Dream Desire Achieve

The dreams you desire can be achieved, for with God nothing is impossible.

KAITLIN B. CURTICE

Kaitlin B. Curtice

de Wets Wild

Disappearing into South Africa's wild places... Again!

heart prints

live the story you want to tell

filosopete

blessedbeyondrecognition 🇿🇦

WoordNoot

Waar ek my woorde en note kombineer om my storie te vertel

Die Bordkryt

Studentekoerant

Positief

Wat jy in jou gedagtes toelaat, dit word jou lewe

Ekmyselff

dit is wat dit is, ek is ook wat ek is

'n Skrywer se blok

Kortverhale, gedigte en sommer enigiets met die lewe te doen.

Thulana

Almal om my is gek...

Vinke en Verse

Spraak-, taal- en gehoorterapeut. Kamma-digter. Lewenslange student. Reisiger. Liefhebber van woorde, musiek en Afrika. Deur Genade gered en deur Liefde vrygespreek.

Tapestry of Thought

Cilnette Pienaar weaves and unravels

bitterbossie

Die groenspreeu is 'n kunstenaar ...

Born in Providence

finding our way back to love

%d bloggers like this: