#ToeValLig Toestemming

Ek moet hierdie deel. Die weke sedert ek besluit het dat ek fisies my gaan onttrek aan elke dag se gaan ekonomie pleeg, en dae aan skryf toewy, het interessant verloop.

Ek het soos ‘n ter dood veroordeelde begin regpak en skoonmaak. Elke kas in die huis is uitgepak, reg gepak, matte is gewas, vloere geskrop, tuinwerk is gedoen.

Dit was asof ek nes skrop. Of regmaak om die ou ek weg te werk, of om die onvermydelike oomblik wat ek voor die rekenaar in die skryfkamer moet sit en skryf wou uitskuif, wegskuif. Skuldig omdat ek vir myself iets toe-eien.

So pliggie lysie opgestel om my broeiende gewete te sus. Hoe kan jy, mag jy, jy gaan nie regtig nie gaan jy?

Dank die hemele ToeValLig. Ek lees die raak:

“I’ve seen women insist on cleaning everything in the house before they could sit down to write… and you know it’s a funny thing about housecleaning… it never comes to an end. Perfect way to stop a woman. A woman must be careful to not allow over-responsibility (or over-respectabilty) to steal her necessary creative rests, riffs, and raptures. She simply must put her foot down and say no to half of what she believes she “should” be doing. Art is not meant to be created in stolen moments only.” – Clarissa Pinkola Estés (sy van “Women who run with wolves” -respek)

Dankie tog vir die wyse woorde, en daar kom die volgende twee affirmasies kort daarna:

45499188_2285341881749836_1044328822805102592_o45510974_2480450745321690_2105505054260723712_n

Dis nou middel November verby. Ek is steeds besig met die #NaNoWriMo uitdaging en minder as 6000 woorde tussen my en die 50 000 doelwit, met dae om te spaar. Dit reggekry omdat ek uit my eie pad gee pad het! Omdat ek die vreugde van skryf ten volle omhels en plig so aks minder bedryf. Niemand is dood nie, die wêreld het nie gaan staan nie!  Raai nou net.

Dis bewolk hier in die Limpopo maar nog geen reën in sig vir die dorre, droë aarde hier nie.  Die suikerbekkies sit hulle drink beurt en afwag in my vensterraam, my brakke stoei en speel hier agter my stoel, en ek gaan nou woorde string. O, ja, dis my 399e bloginskrywing. Ek onthou hoe beangs was daai eerste publiseer oomblik net so jaar of wat gelede. Dankie vir elkeen wat kom inloer en lees aan my rygsels.

16 Comments on “#ToeValLig Toestemming

 1. Wys jou net. Ons moet onsself altyd so regverdig!
  Gelyk met jou 399e bloginskrywing. Ek onthou ook my herl eerste beangste bloginskrywing. Dit was verskriklik. En sou die man met die hoed my angs aangevoel het? Hy het geskryf ‘welkom, ons byt nie’. Dit was die beste woorde ooit. 😊

  Liked by 3 people

 2. Mooi so vir jou!!!! Dis altyd lekker om hier te kom lees en leer. Daai een foto lyk soos my hand as ek op ‘n verf/teken stasie is…
  Geniet die journey, dit sal nooit weer presies dieselfde wees as nou, al doen jy dit weer…

  Liked by 2 people

 3. Ware beskrywing van hoe n mens se kop werk om alles te doen behalwe om te gaan sit om te begin skryf vir die dag. My laaste wat ek nou nog eendag wil aanpak is om te gaan sit en te skilder. As ek party dae so na buite kyk en die bome en berge en wolke sien wens ek so in my hart om te kan gaan sit en net te skilder. Ek dink dit sal my baie plesier kan gee.

  Liked by 1 person

 4. Ons MOET partykeer sulke “selfsugtige, dom, onverantwoordelike” besluite neem! Geluk dat jy dit gedoen het, steeds doen, en nog gaan aanhou doen! Dit verg moed, en dit verskaf nie net vir jou nie, maar ook vir almal wat jou goed lees, baie plesier. (Ek het ook besluit, volgende jaar gee ek net twee dae klas, en ek het klaar begin voelers uitsteek vir ‘n kreatiewe skryfkursus …)

  Liked by 1 person

Lewer kommentaar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dis Ekke

My vreugdes en frustrasies

toortsie.com

Skyn, liggie, skyn!

Life according to C

To become remarkable, hold yourself accountable

Holladriehoe

Hier gesels ek oor alles wat my bly maak: my taal, die natuur, kuns, die lewe.

Top40Weekly.com

The Weekly Top 40 1955-2017

No Facilities

Random thoughts, life lessons, hopes and dreams

Leeskring met een lid

Waar ons boeke saam met die seelug inasem

The Bee Writes...

oder auch "Die Bea schreibt" *** expect nothing... not even the unexpected *** erwartet nichts... noch nicht mal das unerwartete

Gedigte wat jou laat dink.

Sien die groot prentjie.

Tokeloshe

I♥2CR8

Kluisenaarsklaviere

Denke oor die wêreld, sy plekke en sy mense

Kameel se gebabbel

Waar die hart van vol is, loop die mond van oor

Kruger Theron

Stories met Siel

Daily Manna

By Heart of Worship

Justice's Blog

The fear of the LORD is the beginning of wisdom...The contents of blog ranges from Christian knowledge to my own 'nerdy' posts.

The Depth of Now

Exploring Istanbul Through Storytelling & Photography

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Wag 'n Bietjie

Welcome! Come linger a while..

The Sanity Rules

Uncommon common sense

Tannie Frannie

My terapie vir oudword

Ouch!! My back hurts!!

Life according to one of life’s truly gifted naturally born wafflers… an open diary of a Saffer in a different land... life in the greater Dublin & Leinster area. (Since 2011) My quests fuel my dreams… my dreams fuel my quests!!

Liewe Persoon

Ons het almal iemand nodig om na ons te luister

Bondels Gedagtes

Lesse geleer, en stories uit my lewensreis

penpunt

Waar die hart van vol is …

Country Living in Southern Africa

Sharing my life in Mozambique and all things country in Southern Africa

Dream Desire Achieve

The dreams you desire can be achieved, for with God nothing is impossible.

KAITLIN B. CURTICE

Kaitlin B. Curtice

de Wets Wild

Disappearing into South Africa's wild places... Again!

heart prints

live the story you want to tell

filosopete

blessedbeyondrecognition 🇿🇦

WoordNoot

Waar ek my woorde en note kombineer om my storie te vertel

Die Bordkryt

Studentekoerant

Positief

Wat jy in jou gedagtes toelaat, dit word jou lewe

Ekmyselff

dit is wat dit is, ek is ook wat ek is

'n Skrywer se blok

Kortverhale, gedigte en sommer enigiets met die lewe te doen.

Thulana

Almal om my is gek...

Vinke en Verse

Spraak-, taal- en gehoorterapeut. Kamma-digter. Lewenslange student. Reisiger. Liefhebber van woorde, musiek en Afrika. Deur Genade gered en deur Liefde vrygespreek.

Tapestry of Thought

Cilnette Pienaar weaves and unravels

bitterbossie

Die groenspreeu is 'n kunstenaar ...

Born in Providence

finding our way back to love

%d bloggers like this: