Links

einstein

Linkshandige ekke skryf baie lelik. Ek onthou soos gister die Vrydae op Witrivier hoe die ander kinders jillend naweek begin hou as die huistoeklok lui, en ek moet bly sit om skoonskrif te oefen in detensie. Dit was rerig traumaties.

Besmeerde inkleurblaaie en huiswerkboeke. Ek is mal oor my rekenaar en QWERTY sleutelbord – my horisonne is verbreed toe ek nie meer pen in die hand my gedagtes en kennis op papier moes neerpen.

Op universiteit het ek ‘n puik werkstuk ingedien. Die sielkunde prof het my ingeroep. “Jy sou 100% gekry het, net jammer vir daai handskrif.” Kos my toe 5%!

‘n Skêr is ook nie my vriend nie. Ek is geleer om met my regterhand te knip. Jo, my brein buig. Ek konsentreer oopmond-kouend met elke knipslag. Hakkerig, skeef sal lap en papier onder my en ‘n sker se poging uitkom. Ek is gefoeter in die naaldwerkklas tot ek breinaalde ook regs vasgehou het. Skelm naaldwerk huiswerk vir ons huishulp gegee en haar my sakgeld gegee om die monsters te brei en kruisiesteeklappies te maak.

Dit neem my ses jaar om een trui te brei…regtig, dis ‘n ware storie. Die moue is te lank en die lyf te kort. Rots giggel na 32 jaar steeds. Die trui lê agter in ‘n spaarkamerkas as  waarskuwing om nie tyd te mors met goed wat jy nie kan doen nie!

Kleintyd het my ouma en ma my liewer uit die kombuis gehou, want sien, met my linkerklou sny ek met skerp messe na my toe. So het ek ook oor tyd moedswillig bedrewe my pad onder kooklesse uit gesny. Mik so eenkeer met die mes by die aartappel of tamatie verby na my borskas se rigting, en ek is vry om bo in die mik van die bloekomboom te gaan boeklees en dagdroom!

Ek het darem langsaam leer kosmaak en kook, maar by myselwers, ek en my linksgeit alleen. Baie mense het al by my geëet, en niemand is dusver dood nie. Ek kan skons maak – die plat soort, koek bak – skeef en krom. Vir my man kan ek muffins bak, en hy kla nie oorlat die skyfies skeef en krom uitkom nie. Hy braai gelukkig meer as wat ek moet kook!

left1

Geleerdes vertel my sus en ek het ons linkswees van ons ma geërf. Maar ons pa se familie is deurspek met links en dubbelhandigheid!  So daar gaan ons weer links van die norm.

Verder buite die links norm is dat ons nie in die lente of vroeg somer gebore is nie. My Sus is in Augustus gebore en ek op Oujaarsdag! Linkshandiges is goed in sport. My swartkop sussie was ‘n hokkie-boffin, en het ook goed geswem. Ek. O aarde, toe ek tennis leer speel,  moker my linkerrughand die bal tot oor die rugbyveld! My verpligte deelname aan hokkie in laat-hoërskool was bloot omdat ons van graad een tot matriek maar 250 kinders in die skool op Kokstad was! Hehe.

Blykbaar is ons linkshandiges probleemoplossers. Dit kan in my geval die waarheid wees. Bang om in die leeu se bek te kyk, was ek nog nooit nie. So het ek al baie klippe vir baie mense uit die pad gerol en goed gedoen waarvoor niemand anders kans gesien het nie. My daarna links van baie se gevoelens bevind. Nogal snaaks die lewe, as ander se goete op jou projekteer word.

Maar weet jy, links is ek en daar is goeie geselskap – my kunssinnige suster, Albert Einstein, Bill Gates en Barak Obama.

Ander goed oor linkshandiges waaroor ek my maar nie wil uitlaat nie: Ons is blykbaar bangerig, word maklik kwaad, kry gou skaam, hou van drink – jy weet die wyntjies, kan geneig wees tot psigose… o jinne.

Twintig jaar gelede is bespiegel dat linkshandiges boon-op vroeër sal sterf!

Oor en uit voor my brein links foeter.

left_handed_people

10 Comments on “Links

  1. Jo! Ek is ook links, en seker omdat my pa skoolhoof was en my ma ń juffrou, het ek niks van jou sleg ervaar nie. Kan jy glo dat daar ń tyd was dat hulle ons so geboelie het oor ons ‘afwyking?’ Ek is seker jou kos proe net so lekker soos die ‘ander’ s,n.🌷

    Liked by 1 person

  2. Hotkloue is hot – of in jou geval lekker vurig! My pa wat skool toe gegaan het in die 1930s het pak gekry totdat hy regs kon skryf. Hy beweer hy het by die werk geskryf met die hand wat die naaste aan die pen was.

    Liked by 1 person

Lewer kommentaar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

My Gorrel

Vaste woorde vir los gedagtes.

Forgotten Magic: Lifestyle blog

Muffins, Coffee and this Blog

Dis Ekke

My vreugdes en frustrasies

toortsie.com

Skyn, liggie, skyn!

Life according to C

To become remarkable, hold yourself accountable

Holladriehoe

Hier gesels ek oor alles wat my bly maak: my taal, die natuur, kuns, die lewe.

Top40Weekly.com

The Weekly Top 40 1955-2017

No Facilities

Random thoughts, life lessons, hopes and dreams

Leeskring met een lid

Waar ons boeke saam met die seelug inasem

The Bee Writes...

oder auch "Die Bea schreibt" *** expect nothing... not even the unexpected *** erwartet nichts... noch nicht mal das unerwartete

Gedigte wat jou laat dink.

Sien die groot prentjie.

I♥2CR8

a.k.a. Toekloshe

Kluisenaarsklaviere

Denke oor die wêreld, sy plekke en sy mense. 'n Afrikaanse blog.

Kameel se gebabbel

Waar die hart van vol is, loop die mond van oor

Kruger Theron

Stories met Siel

Daily Manna

By Heart of Worship

Justice's Blog

The fear of the LORD is the beginning of wisdom...The contents of blog ranges from Christian knowledge to my own 'nerdy' posts.

The Depth of Now

Exploring Istanbul Through Storytelling & Photography

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Wag 'n Bietjie

Welcome! Come linger a while..

The Sanity Rules

Uncommon common sense

Tannie Frannie

My terapie vir oudword

Ouch!! My back hurts!!

Life according to one of life’s truly gifted naturally born wafflers… an open diary of a Saffer in a different land... life in the greater Dublin & Leinster area. (Since 2011) My quests fuel my dreams… my dreams fuel my quests!!

Liewe Persoon

Ons het almal iemand nodig om na ons te luister

Bondels Gedagtes

Lesse geleer, en stories uit my lewensreis

penpunt

Waar die hart van vol is …

Country Living in Southern Africa

Sharing my life in Mozambique and all things country in Southern Africa

Dream Desire Achieve

The dreams you desire can be achieved, for with God nothing is impossible.

KAITLIN B. CURTICE

Kaitlin B. Curtice

de Wets Wild

Disappearing into South Africa's wild places... Again!

heart prints

live the story you want to tell

filosopete

blessedbeyondrecognition 🇿🇦

WoordNoot

Waar ek my woorde en note kombineer om my storie te vertel

Die Bordkryt

Studentekoerant

Positief

Wat jy in jou gedagtes toelaat, dit word jou lewe

Ekmyselff

dit is wat dit is, ek is ook wat ek is

'n Skrywer se blok

Kortverhale, gedigte en die lewe.

Thulana

Almal om my is gek...

Vinke en Verse

Spraak-, taal- en gehoorterapeut. Kamma-digter. Lewenslange student. Reisiger. Liefhebber van woorde, musiek en Afrika. Deur Genade gered en deur Liefde vrygespreek.

Tapestry of Thought

Cilnette Pienaar weaves and unravels

%d bloggers like this: