Ek het nie woorde nie.

 “Fuck white tears”, “Kill whites”, “Africa for Africans” , “Gemors”, “Barbare”, “Moordenaars”.

Die Op-die-ingewing-van-die-oomblik-insident in die soortnamige eetplek, waar twee ouers slaags geraak het, het ons stukkende land weer aan vitrioel spoel en gal braak. 

My middeljarige gemoed pieker en tob.

Vanoggend kom daar ‘n woord op my Ingelse-leer-woord skakel:

unreconstructed Audio pronunciation

 
adjective | un-ree-kun-STRUK-tud  

 

Definition

:

not reconciled to political, economic, or social change; also : holding stubbornly to a particular belief, view, place, or style


“Did You Know? The reorganization and reestablishment of the seceded states in the Union after the American Civil War is referred to as the Reconstruction. The earliest known use of unreconstructed is by a writer for the Boston, Massachusetts, publication The Liberator, who in 1865 used it to describe Southerners who were not reconciled to the outcome of the War and the changes enacted during the Reconstruction. The word immediately caught on and has been used to refer to intransigent or dyed-in-the-wool partisans ever since. The word is also used outside of political and social contexts, as when a person is described as “an unreconstructed rocker” or “an unreconstructed romantic.”

Dit slaan my op my solar plexus. In die middel van my menswees. Die woord beskryf ons, die mense van ons sonskynland!  

In Suid-Afrika word miljoene gewone mense vasgevang midde in die spervuur van die konings van misgund se agendas. Nie een van hulle dink aan Madiba se Ghandi-Dalai Lama-visie nie. Geld en mag is al wat tel.

Miljoene arm- en middelklasmense – belastingbetalende, broodlyn oorlewendes-  sit soos hase in kopligte en laat toe dat ‘n verbale minderheid gil en skreeu en twak kwytraak. Hulle kry reg dat rede vergaan, dat ons mekaar nie eens op sigwaarde ‘n kans gee nie. Hulle kom met moord, diefstal en korrupsie weg. 

Hulle speel met ons onrekonstrueerbaarheid. Hou ons vasgevang om nie te kan rekonstrueer aan onsself en ons samelewing nie.

Ja, ek is nie seker dis ‘n HAT-woord nie, maar miskien moet ons ondersoek instel, en ‘n term vind wat ons inersie om tot aksie oor te gaan te omskryf. Sodat ons kan saam baklei. Sodat ons almal, met dieselfde siekte gediagnoseer, saam kan laat gaan aan genetiese, en dikwels mitiese, vooroordele.  Ons is rekonstruktueerbaar, as ons saam staan. 

Ons almal het vermoë om ou denke te laat gaan, om oor te gee aan ons lotsbestemming. Om vrede te maak met ons naaste. Want ons almal maak saak.

 Al elf- landstaliges, wat hier aan die suidpunt van Afrika saamgegooi is, kan saamwerk. 

Kolonialisme, sosialisme, kapitalisme, vuil politieke speletjies, ten spyt.

 Dink net as die verslae massa hande vat, en soos die anti-paswet vroue van destyds, saam opruk na die Unie-geboue en sê genoeg is genoeg. 

Rekonstrueerbaar.

Here, help ons.