Hangvlerk hoop

Die kransduif vlerk wat so teen die skuur se muur gedrapeer lê, trek verlede Saterdagmiddag my oog toe ek uitstap om liefie-kuiermense te verwelkom. Ek klap hande en raas, en wonder of die man rus. Geen beweging nie, niks. Sondagoggend gaan kyk ek, en daar hang die vlerk nog.

Klaar gevlieg, moeg geploeg. Net so.

vlerk2

‘n Kransduif kan meer as 10 jaar oud word. Was hy oud, was hy jonk, is hy aangeval?

Ek weet nie.

Die duif het op sy geliefde staalbalk , wat instaan vir sy natuurlike habitat, kom sit vir die laaste keer. En nou, totdat die natuur met sy oorblyfsels sy gang gegaan het, hang sy vlerk daar.

Die afgelope maand is ons land geruk deur grusame, afskuwelike moorde en plaasaanvalle. Ontvoerings, mense is gemartel, ‘n vrou in Polokwane se oë is uitgesteek, ‘n ander vrou is doodgeslaan, ander mense is uit karre gesmyt. Kinders is wees gelaat, werkers nou werkloos.

Die regering is arrogant stil.

Sosiale media gons.

Mense is ontstemd.

Oproepe vir saamstaan klink oral op.

Rassisme, woede, haat, seer en vrees vier hoogty.

Wie is volgende, wat is volgende?

Hoe beveilig jy jou geliefdes?

My geliefdes strek wyer as net my huismense. In ons kringetjie is ons werkers al soos gesinslede. Hulle noem ons ma en pa. Ons sit kinders deur skool, ons sink boorgate, help huise bou. Ons geliefdes en hulle geliefdes is meer as 100 mense.

My huisvrou kom sit nou die oggend ‘n blik Doom en die bofbalkolf langs my bed neer.

“En nou”, vra ek.

“As julle doodgaan, wat word van ons? Onthou om die groot hond in die kombuis by jou deur te laat slaap”.

Koue ys loop teen my rug af.

Ons bly op ‘n plaas.

Sy kyk my so. “Ma, die skelms voel niks. Hulle het laas week ‘n vrou van Bergnek in haar HOP-huis aangeval en met haar strykyster gebrand op soek na geld.”

“Het sy geld gehad?”

“Ek weet nie. Hulle het gehoor haar man het ‘n groot begrafnispolis gehad en dat sy nou ryk is…”

Here, help ons.

Danksy mense van ons streek wat aan die KFC Add Hope projek deelneem, werk ons gesin saam met ‘n Drop In Centre, waar weerlose kinders elke dag heen stroom vir hulp en kos.

Dis sentrums het jare gelede in arm, hoofsaaklik swart  woonbuurte en gelei deur die Departement van Maatskaplike Ontwikkeling, ontstaan om voedsel na weerlose kinders te versprei. Weeskinders wat ouerloos deur die lewe moet kom want VIGS het sy maai werk gedoen.

Oor jare heen het korrupsie en wanbestuur dié voeding projekte tot stilstand gebring, maar die nood wat dit moes aanspreek het nie verdwyn nie. Inteendeel, dit vererger. Daar is al hoe meer kinders aan hoof van huishoudings. Ouer boeties en sussies wat na kleiner sibbe moet kyk, want daar is geen grootmense in hulle familie oor nie.

Hulle is baie soos die kinders en mense wat op moordplase, en in moordhuise wees gelaat word.

Waar ons betrokke is, kry 190 kinders elke dag ‘n gekookte ete. Dikwels die enigste kos in 24-uur. Hier sien jy swaarkry en seer.

Jy kom ook haat teë. Hoe is dit moontlik dat ‘n sesjarige vir jou kan toesnou ‘white bitch’? Wie blaas die vlam so aan dat dit selfs by kinders moontlik is, wonder jy.

Tot jy by die braaivleisvuur staan en ‘n sesjarige luister hoe sy oom van swart barbare praat.

Daar is nie hoop nie.

Die ras ding is  al geneties dink ek.

Maar ek wil nie so moedeloos voel nie, en kinders vra nie om te wees waar hulle is nie. Daar is honderde sulke sentrums. Meer as een vir elke gemeente in elke dorp – dink net wat uitreik sal bereik. As almal se kringe uitbrei en uitreik.

Die kransduif se oorgawe gooi weer ‘n skadu oor my gemoed. Want ons ken nie van saamstaan en saamwerk nie.

Gaan die goed wat individue doen ‘n verskil maak as ‘n Nyaope bedwelmde wreedaard wat net aan homself verantwoording doen en dink jy het ‘n geldboom wat jy elke oggend skud, jou spasie betree met die doel om te vat wat joune is. Ook nie net jou goed en geld nie, maar ook dikwels jou lewe, want dit beteken vir hom niks?

My huisdokter poog op die oomblik met min sukses om my bloeddruk in toom te kry. Ek is dronk en duiselig van die een na die ander medikasie. ‘n Hele maand se eksperiment moet voltooi word, om net te vind die moetie is te sterk of te lig.  Vergeefs aan’t poog om te keer dat ek een of ander toeval kry. Hy sit my nou die dag so en kyk, en vertel hoe hy ‘n verkragting slagoffer van ‘n plaasaanval by ongevalle moes help.

Hy vertel dat sy haar aanvallers gevra het hoekom.

“Omdat ons kan,” was hulle antwoord.

Hierdie inligting maak nie my medikasie effektief nie. Ek dink almal in ons land het post traumatiese stres sindroom en bloeddruk pille maak dit nie reg of weg nie.

Ek wil deesdae heel dikwels ook soos die kransduif in my hoekie gaan sit en wegraak, my arm so eenkant laat hang, soos sy vlerk teen die skuur se muur.

Kapot, weg, klaar.

Nou hoor ek vanoggend Mighty Oom Angus het ‘n oproep om ons almal op te roep tot verootmoediging voor God, aanvaar. Hy het vanoggend op die Vuisboek gesê hy het ‘n boodskap uit Ester gekry.

‘Dis tyd’ en as ons dit nie doen nie, sal die Here ander gebruik om Sy werk te doen.

Ek gaan myself mond-tot-mond asemhaling gee en my sitplek verlaat, my lam gemoed verkwik  en saam met Oom Angus op my knieë gaan en op die Here vertrou dat die dooie kransduif van my hoop, ‘n spierwit Geesvervulde Vredesduif sal word.

Olyftakkie en al.

Kom wat wil.

Enduit.

Kom jy saam?

4 Comments on “Hangvlerk hoop

  1. Hierdie skrywe raak my hartsnare, want ek dink ieder en elk kan hulself met dit identifiseer. Ek en my man bid hard vir ons boere en hul werkers op die plase – maar ons is almal uitgelewer an hierdie boewe se genade, iets wat hulle ongelukkig nie het nie.

    Liked by 1 person

    • Ek het gisteraand op Vuisboek ‘n video gekyk waar ‘n man gepraat het oor weerbaarheid. Ons sal moet anders en waaksaam op ons plase en in ons dorpe bly, en leer om met buurmense en die omgewing saam te werk. Maar ons sukkel maar daarmee. Ons kan nie net bid nie, God vra doen van ons ook. So minder soos lamme ter slagting en meer voorbereid en moedig, want ons is hier vir ‘ n rede.

      Liked by 1 person

Lewer kommentaar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

My Gorrel

Vaste woorde vir los gedagtes.

Forgotten Magic: Lifestyle blog

Muffins, Coffee and this Blog

Dis Ekke

My vreugdes en frustrasies

toortsie.com

Skyn, liggie, skyn!

Life according to C

To become remarkable, hold yourself accountable

Holladriehoe

Hier gesels ek oor alles wat my bly maak: my taal, die natuur, kuns, die lewe.

Top40Weekly.com

The Weekly Top 40 1955-2017

No Facilities

Random thoughts, life lessons, hopes and dreams

Leeskring met een lid

Waar ons boeke saam met die seelug inasem

The Bee Writes...

oder auch "Die Bea schreibt" *** expect nothing... not even the unexpected *** erwartet nichts... noch nicht mal das unerwartete

Gedigte wat jou laat dink.

Sien die groot prentjie.

TOKELOSHE

a.k.a. I♥2CR8

Kluisenaarsklaviere

Denke oor die wêreld, sy plekke en sy mense. 'n Afrikaanse blog.

Kameel se gebabbel

Waar die hart van vol is, loop die mond van oor

Kruger Theron

Stories met Siel

Daily Manna

By Heart of Worship

Justice's Blog

The fear of the LORD is the beginning of wisdom...The contents of blog ranges from Christian knowledge to my own 'nerdy' posts.

The Depth of Now

Exploring Istanbul Through Storytelling & Photography

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Wag 'n Bietjie

Welcome! Come linger a while..

The Sanity Rules

Uncommon common sense

Tannie Frannie

My terapie vir oudword

Ouch!! My back hurts!!

Life according to one of life’s truly gifted naturally born wafflers… an open diary of a Saffer in a different land... life in the greater Dublin & Leinster area. (Since 2011) My quests fuel my dreams… my dreams fuel my quests!!

Liewe Persoon

Ons het almal iemand nodig om na ons te luister

Bondels Gedagtes

Lesse geleer, en stories uit my lewensreis

penpunt

Waar die hart van vol is …

Country Living in Southern Africa

Sharing my life in Mozambique and all things country in Southern Africa

Dream Desire Achieve

The dreams you desire can be achieved, for with God nothing is impossible.

KAITLIN B. CURTICE

Kaitlin B. Curtice

de Wets Wild

Disappearing into South Africa's wild places... Again!

heart prints

live the story you want to tell

filosopete

blessedbeyondrecognition 🇿🇦

WoordNoot

Waar ek my woorde en note kombineer om my storie te vertel

Die Bordkryt

Studentekoerant

Positief

Wat jy in jou gedagtes toelaat, dit word jou lewe

Ekmyselff

dit is wat dit is, ek is ook wat ek is

'n Skrywer se blok

Kortverhale, gedigte en die lewe.

Thulana

Almal om my is gek...

Vinke en Verse

Spraak-, taal- en gehoorterapeut. Kamma-digter. Lewenslange student. Reisiger. Liefhebber van woorde, musiek en Afrika. Deur Genade gered en deur Liefde vrygespreek.

Tapestry of Thought

Cilnette Pienaar weaves and unravels

%d bloggers like this: